Sárisáp Község honlapja

Jelen

panork_1.jpg

A község

Sárisáp a Dunántúl északi részén Komárom-Esztergom megyében, a  Gerecse hegység nyúlványai között található.

 

Az Öreg-árok széles, helyenként mocsaras völgye mellett 150 m magasan fekszik a község.

A környék legmagasabb pontja a Gete, 473 m magas. Északon a Magas-hegy (298 m), keleten a Kecske-hegy

(267 m), déli részén az Epöl területén Kőszikla, és északnyugati irányban a 280 m magas Babál-hegy gerince határolja.

A vidék vízben szegény. Egyetlen patakocskája a Janza-patak, amelyet a helybéliek csak Öreg-árokként emlegetnek. A területet körülvevő hegyek és dombok jelentősen befolyásolják a táj éghajlatát. Fékezik a szél erejét, ezáltal csökken a párolgás. A csapadék eloszlása viszonylag egyenletes. Az évi közép hőmérséklet esztergomi mérések szerint 10,4 C. Az uralkodó szélirány az északnyugati.

A község lakóinak száma: 3014 fő. (2005. augusztus)

Többségében magyarok, kis százalékban szlovákok laknak községünkben.

1998. október 18-án megalakult a helyi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat, azzal a céllal, hogy a szlovák nyelv, a helyi népi hagyományok megőrzése érdekében tevékenykedjenek, ápolják a kapcsolatokat a testvértelepülésekkel és a szlovák nyelvet oktató pedagógusokkal. A falu lakossága megőrizte és ma is ápolja a szlovák nemzetiségi népi hagyományait. 1997. augusztus 16-án testvér-települési szerződést kötöttünk Handlova várossal. Szinte minden sárisápi családnak vannak rokonai, hozzátartozói Handlovában.

A község infrastruktúrával jól ellátott. A falu 19 km-es úthálózatából 15,2 km aszfaltozott. Teljes egészében elkészült az ivóvíz- a csatorna-, a telefon- és a gázhálózat. A kábeltelevízió kiépítése is befejeződött, közel 800-an csatlakoztak a kábeltelevízió-hálózathoz.

Az egykori bányaüzem és a termelőszövetkezet megszűnése után kevés munkalehetőség maradt a faluban. A CS Elektronik Kft.és több helyi vállalkozó kínál megélhetést. Az itt lakók kénytelenek a környező településeken munkát keresni. A többség Esztergomban, Dorogon, Nyergesújfalun, Tokodon, Tokodaltárón, Csolnokon és Budapesten dolgozik.